Boktips på Ätstörningsdagen

I samband med internationella ätstörningsdagen 2 juni vill jag passa på att lyfta fram ett antal romaner och självbiografier som på olika vis gestaltar livet med och kampen mot sjukdomen.

Just de skönlitterära skildringarna har en särskild förmåga att förmedla hur det är. Att krypa in under huden på karaktärerna. Det här är förstås bara ett litet urval, några av de böcker jag själv har läst den senaste tiden.  

”Wintergirls” (2009, Viking) av den amerikanska författaren Laurie Halse Anderson, mottagare av årets ALMA-pris, Astrid Lindgren Memorial Award. Om 18-åriga Lia, vars anorexi och självskadebeteende accelererar när vännen Cassie dör i sviterna av sin bulimi.

”Wintergirls” kommer på svenska nästa år, utgiven på Natur & Kultur. 

”Ut ur min kropp” av Sara Meidell (2022, Norstedts). Starkt om ätstörningens komplexitet och plågsamma ihärdighet långt upp i vuxen ålder.

Med anledning av debatten som uppstod i samband med att boken kom ut skrev jag ett längre inlägg och jämförde med mina egna erfarenheter av mottagandet av min debutroman ”Vårfrost”. Inlägget finns att läsa här om du är intresserad.

 

”Decembergatans hungriga andar” av Ulrika Lidbo (2009, Alfabeta). Jennys problem smyger sig på henne sommaren efter sjuan. Hon har satt upp ett mål för sig själv: gå ner tio kilo. Då kommer hon bli smal, snygg och populär. Men trots att hon lyckas nå sitt mål, är hon inte nöjd. Tvärtom.

Läs gärna intervjun ”Jenny för ett krig med sin egen kropp” som jag gjorde med Ulrika Lidbo i Juniperus förlag serie Författarmötet.

”Varför blir jag aldrig fri – om livet och skammen i ätstörningarnas helvete” av Hanna Wirdegård (2022, Parus förlag). Hanna Wirdegård skriver drabbande om det svåra att aldrig bli frisk, trots att åren går och man som vuxen ”förväntas” ha lagt ätstörningen om sig, kanske särskilt om man dessutom blivit mamma.

Jag har intervjuat Hanna i Ätstörningspodden, lyssna gärna på det avsnittet här

”Nej tack jag åt nyss” av Anna-Lena Brundin/Bergelin (2013, Arx förlag AB). Anna-Lena och jag debuterade samtidigt 1995 med varsin bok som rörde sig i den ätstörda terrängen, jag med ”Vårfrost” och Anna-Lena med ”Nej tack jag åt nyss”.

Vi träffades då och blev intervjuade tillsammans – och tidigare i år träffades vi igen när jag intervjuade henne i Ätstörningspodden. Så roligt att återses och prata minnen, skrivande och ätstörningar! Lyssna på samtalet här. 

“Brave enough” av Jessie Diggins och Todd Smith (2021, University of Minnesota Press). Som ung led den amerikanska längdskidningåkningsstjärnan Jessie Diggins av svåra ätstörningar. Hon satte hård press på sig själv och ville uppnå perfekta resultat. Ätstörningen smög sig på henne och hon utvecklade bulimi, något hon berättar om i den här boken.

Lyssna gärna på Jessie Diggins i Ätstörningspodden

Jag vill lyfta fram en faktabok också, viktig för den som vill lära sig mer och förstå ätstörningens komplexitet och utmaningar:

”Att förstå och bemöta ätstörningar”. (2022, Studentlitteratur) David Clinton och Rasmus Isomaa är redaktörer för den här boken som rymmer en lång rad perspektiv på ätstörningar och ger en mångfacetterad bild av problematiken. Kapitelförfattarna är forskare, behandlare och personer med egen erfarenhet, och själv är jag mycket hedrad över att ha skrivit förordet.

Mer intresserad av David Clinton? Lyssna gärna på intervjun med honom i Ätstörningspodden!