Min väg mot det friska på Stockholms centrum för ätstörningar

I veckan var jagStockholms centrum för ätstörningar och föreläste för personalen där. Det var super, så inspirerande för mig. Huvudfokus var min senaste bok ”Vägen mot det friska” och det svåra men möjliga att bli fri från ätstörningar. Ett ämne som alla i rummet i högsta grad var intresserade och engagerade i.

Jag inledde med att berätta om min egen sjukdomserfarenhet, mina år med anorexi och bulimi – och därefter decennierna då jag visserligen inte var sjuk men inte heller riktigt frisk, i gränslandet som så många befinner sig i så länge. Och som ”Vägen mot det friska” handlar om.

Jag ville börja där, eftersom min egen erfarenhet och mitt skrivande är tätt sammantvinnat, också med min egen väg till det friska liv som jag lever idag. Så utan det jag själv varit med om, och utan mina tidigare böcker – ”Vårfrost”, ”Ormen i mig”, ”Mamma med ätstörning” – hade inte ”Vägen mot det friska” funnits. Det är fint att se, hur det ena länkar i det andra, och leder både mig och mitt skrivande vidare.

”Ditt tillfrisknande banar väg för andras” säger psykologen och docenten David Clinton i ”Vägen mot det friska”, och det är något som jag själv verkligen försöker ta fasta på i mitt arbete idag. Den tanken skapar mening för mig. Jag är frisk nu – och vill försöka att utvinna kunskap ur min process som kan komma andra till del. Genom böcker, genom artiklar, genom poddar. Det finns en härlig kraft i det!

Vill du att jag ska komma till din arbetsplats eller skola och berätta om min väg mot det friska, med utgångspunkt ur mitt skrivande och mina böcker, hör av dig! anna(snabel-a)juniperusforlag.se