Hurra för ”Ormen i mig” ett år! 

Nog kan väl även en roman få ha födelsedagskalas? Det tycker jag! 

Särskilt som ”Ormen i mig” var första boken som kom ut på Juniperus förlag, ja, själva starten för förlaget – och för min egen nya karriär som förläggare och folkbildare inom ätstörningsområdet, något jag numera gör parallellt med journalistiken och författandet. Vilket känns både roligt och meningsfullt.

Så här på ettårsdagen av romanen vill jag också samla ihop och uppmärksamma allt fint som skrivits om ”Ormen i mig” under året. Jag blir alldeles tagen – så många starka läsningar och recensioner! Jag har listat citat nedan (och ledsen om jag missat någon, påminn mig gärna i så fall så kompletterar jag!). 

Sagt och skrivits om ”Ormen i mig”:

Lina Österman, UNT:Hur ska man skriva om ätstörning och den svåra vägen ur det så att det blir begripligt? Jo, precis just som Anna Ehn gör, i till synes aningslös dagboksform, rakt upp och ner, dag efter dag mellan hopp och förtvivlan.”

@irenekolare: ”Ormen i mig” är dagboksanteckningar som berör, en bok som ger kunskap, tröstar och inger hopp.”

@vildisbokvra: ”Jag älskade varenda sida.”

@sarasbokhyllor:  ”Jag blir så berörd och engagerad. Språket är så bra. Det är knivskarpt och innehåller inga onödigheter.”

Bokluckan.se: ”Den grep tag i mig på ett nästan fysiskt sätt. Boken är sorglig, hoppfull och realistisk.”

@tankaromlitteratur: ”Jag tror aldrig jag läst en sådan ingående, intressant och trovärdig historia om ätstörningar innan. Överhuvudtaget har Ehn skrivit en jävligt bra bok.”

@alskar_att_lasa: ”En stark och gripande bok om ett oerhört viktigt ämne!!”

@laslustan: ”All skolpersonal på högstadieskolor och gymnasiet samt personal på ungdomsmottagningar bör tipsas om att läsa.”

@mindyjoysbokhylla: ”Jag blev särskilt tagen av Majkens sätt att överanalysera sitt beteende och händelser hon är med om – det känns trovärdigt och aktuellt.”

@Ordligare: ”Anna Ehn har klokt och realistiskt beskrivit ätstörningens efter-fas, den som sjukvården kallar ”friskhet””

@bokmalsolle: ”Igenkänning de lux för mig som själv haft ätstörningar i tonåren.”

@tofflisen: ”Den här boken undviker inte det svåra. Författaren beskriver trovärdigt och inkännande en ung människas kamp.”

@jenkamichiko: ”Hur kände jag under läsningen? ALLT på en gång – glädje, intresse, sorg, frustration, empati, bedrövelse, hopp, HJÄLP!!! och medkänsla.”

@sofiasbokhylla: ”Jag är alldeles tagen.”

@boksann: ”En oerhört skickligt skriven bok. Det är äkta och det går rakt in i hjärtat. En bok som andas värme, glädje och framtidstro. Jag vill också lyfta bokens omslag som jag tycker är oerhört snyggt!”

@bokmymlan: ”Romanen sög in mig och fick mig att heja och kämpa tillsammans med Majken hela vägen.”

@moaskapitel: ”Wow, vad jag verkligen tyckte om att läsa den här boken!”

@batzybooks: ”Alla borde läsa denna bok, den visar en verklighet, naken och ärlig. Läs den för att lära sig något om sjukdomen, läs den för att lära dig något om dig själv eller läs den bara för att. Bara du läser den!”

@fattigstudent9: ”Alltså den här boken är så gripande, rå och ärlig!  Läs den, den är livsviktig!”

@i_min_bokhylla: ”Ormen i mig av Anna Ehn är en enastående bok som rör runt och väcker nya tankar.”

@1bok2katter3kopparte: ”Jag känner så mycket med henne när hon hanterar sina handlingar och upplevelser så gott hon kan.”

@kajsa_reads: ”Det är väldigt fint att se hur hon utvecklas och vilka relationer som skapas. ORMEN I MIG rekommenderas varmt.”

@millansbokhylla: ”Jag som har jobbat inom psykiatrin i snart 20 år känner igen tankegångarna hos dessa unga kvinnor.Jag kommer att dela med mej av den här boken till mina kollegor.”

@annas_bokhylla: ”Majkens tankar om att sväva under vattnet och att känns sig fri där är målande och grep tag i mig.”

@bokfarmor_lena: ”Det är en allvarlig, tung och lite hoppingivande berättelse som blir lättläst i dagboksform.”

@bokdaling: ”Det är en tankeväckande, sorglig och bra bok. Jag tänker under bokens gång att det här är en bra bok för anhöriga och människor runtomkring att läsa. Att ge dom förståelse i tankebanor som finns.”

@evelinasboktips: ”Denna bok talade verkligen sitt tydliga språk om hur tufft det är att leva med anorexia och att försöka bli fri den.”

Stor tack till Kulturrådet som gett boken litteraturstöd, vilket gör att den nu finns på samtliga kommuners huvudbibliotek. Tack också till redaktören Caroline Bruce, formgivaren Lisa Zachrisson och korrekturläsaren Malin Backström som i högsta grad bidrog till att göra boken bättre, snyggare och korrektare! 

”Ormen i mig” finns även som ljudbok och som e-bok. 

Några månader efter att ”Ormen i mig” kom ut, gav jag och Leone Milton ut ”Mamma med ätstörning” på Natur & Kultur, om ätstörningar i samband med graviditet och småbarnstid. Vi startade också Ätstörningspodden, också det ett sätt att sprida kunskap och fördjupad förståelse. Här finns alla avsnitt vi hittills publicerat – och i höst spelar vi in nya! I höst kommer också min egen nya bok: ”Vägen mot det friska – att bli fri från ätstörningar”.

Med andra ord: folkbildningsarbetet fortsätter! Hoppas ni vill hänga med.

Foto ballonger: Adi Goldstein on Unsplash