”LÄS DEN!”

Vilken fröjd det är att läsa recensionerna av Ormen i mig! Sedan romanen kom ut i juni har mottagandet varit strålande, och den senaste tiden har ett antal nya fina läsningar kommit. Utdrag ur dem finns nedan. Tack till alla som har engagerat sig i boken! 

”Eleverna kommer att älska den”

@susannetipsarombocker: ”Sträckläste ”Ormen i mig” av Anna Ehn. Redan efter första sidan var jag fast. 

Anna Ehn har skrivit en bok som griper tag i en, många kan säkert känna igen sig i texten även om man inte har en destruktiv ätstörning. Tankarna om att inte duga, inte äta för mycket och om man gör det så ska man svälta/äta mindre dagen efter. Att inte tro på att man duger som man är utan pusha sig själv för att bli bättre, smalare, snyggare för då kommer livet bli perfekt. Hur viktigt det är att ta hjälp, prata om sina känslor och hur man mår med dom som man har förtroende till – att inte vara ensam med sina tankar ”ormen” som förvrider ens mindset. 

Boken kommer nu att finnas på skolbiblioteket där jag jobbar och jag vet att många elever kommer att köa för att läsa den och kommer att älska den.”

”LÄS DEN!”

@tant_edna: ”Boken bjuder mig på ett nytt perspektiv: efterdyningarna efter ätstörningarna och den konstanta fortsatta kampen som följer varje dag. Fajten är inte över bara för att man är ”frisk”, nej den är konstant närvarande och smyger sig in i varje situation och hugger när man minst anar. Det är plågsamt att läsa om självföraktet, om den snedvidra självbilden och hur det skadar allt och alla runt om. Om tankarna och känslorna bakom beteendet. Men det är viktigt. Läs den!

Det här är en viktig bok. En bok alla borde läsa. En bok som kan hjälpa oss förstå mer. En bok som ger perspektiv och insikt. Men var beredd, den lämnar ingen oberörd! Det är även en bok om vänskap, kärlek och att växa. LÄS DEN!”

”Träffande!”

@mimmisboktips: ”Jag känner igen mitt yngre jag i Majken som jämför sig med alla tjejer hon möter och i de mörka tankar och kontrollbehov hon har, och känner mig lättad över att jag numera har ändrat mitt synsätt. Jag tycker boken väl fångar den vardagliga kampen det innebär att leva med en ätstörning. En ätstörning ger en förvrängd och orealistisk kroppsbild och viktfixering, men är i grunden ett försök att kontrollera livet när självkänslan är låg och man mår dåligt tänker jag. Det påverkar hela ens liv, men det går att bli frisk.

Ormen i mig är en bra och träffade ungdomsbok eller bok för vuxna för att få bättre insikt i vad det innebar att leva med en ätstörning. Rekommenderar den! 💚”

”Ger kunskap, tröstar och ger hopp”

@irenekolare: ”Författaren släpper läsaren in på livet, vilket ger oss som har läst ”Ormen I mig” möjlighet till igenkänning eller nya insikter om hur det är att leva med ätstörningar. Nya Majken är en ung stark kvinna som vågar tro på livet och möta nya utmaningar. Hon är en ung kvinna med förväntningar på livet, som ska forma henne. Hon vågar för att vinna, men när det är svårt är det sjukdomen som ger trygghet. 

Ätstörningar drabbar Majken, familjen och vännerna. ”Ormen I mig” är dagboksanteckningar som berör, en bok som ger kunskap tröstar och inger hopp.”

”Hade lika gärna kunnat vara min egen dagbok”

Maja Engström, Insikt nr 3/21: ”Ormen i mig” berättas på ett sätt som sällan berättas; här är det tankarna som får ta störst plats, så som det ofta är vid en ätstörning. Det är inte ätstörningarnas beteenden som står i fokus, utan tankevurporna och den inre kampen. Men det handlar också om att det går att resa sig när en faller – för det gör Majken. Det nya livet blir tufft och ormen blir stark. Men hon har också upptäckt och erövrat nya, egna styrkor och sammanhang – hon hittar tillbaka till sin plats i det friska livet. 

Berättelsen om Majken känns realistisk och jag är knappast ensam om att känna igenom mig. Mellan varven hade det lika gärna kunnat vara min egen dagbok jag läste.”

(Insikt är Frisk & Fris medlemstidning)

”En otroligt viktig bok”

@bokannicka: ”En otroligt viktig bok som är mycket bra skriven. 

Jag känner verkligen med Majken.”

Fler recensioner finns samlade här.