Nu är föredragen igång

Vilken vecka! Så mycket spännande som har hänt, jag känner mig glad och omtumlad av intryck, möten och samtal.

I onsdags hade jag förmånen att få prata om ”Vägen mot det friska” på Stadsbiblioteket i Uppsala. Lite läskigt att stå där rätt upp och ner på scenen – men oj, vilken underbar publik och vilken vänlig, förtätad stämning.

Jag har också insett hur nära ”Ormen i mig” och ”Vägen mot det friska” ligger varandra, jag har börjat kalla dem för syskonböcker”

Jag kallade föreläsningen ”Från Vårfrost till Vägen mot det friska – om skrivande och tillfrisknande” och berättade om min egen väg från debuten Vårfrost och fram till idag, och hur författarskapet och processen bort från ätstörningarna på många vis löper parallellt.

Roligt är att jag har insett hur nära ”Ormen i mig” och ”Vägen mot det friska” ligger varandra, jag har börjat kalla dem för syskonböcker. ”Ormen i mig” är ett försök att skönlitterärt skildra Majkens första steg på den friska vägen, det som jag sedan fördjupar i faktabokens form.

I går, torsdag, var jag på biblioteket i Upplands Väsby och pratade i anslutning till anhörigdagen om att vara närstående till en person med ätstörning. Ett så angeläget perspektiv, och återigen: så fin och engagerad publik och en strålande samtalsledare i Ylva Larsdotter. 

Jag börjar tänka på mig själv som en kunskapsförmedlare och kanske också … en samtalsöppnare? Det är kraftfullt att dela sin berättelse, och ta emot andras. Att lyssna. Grundtanken i ”Vägen mot det friska” är att vi är många som berättar, flera öden, en kör av röster, alla med sin unika väg ut ur sjukdomen.

I en intervju i Radio Uppland fick jag frågan om en sådan här bok hade kunnat hjälpa mig, när jag var sjuk eller i början av min friskresa. Det är såklart den förhoppningen jag har. Att berättelserna, tillsammans med det som forskarna och experterna säger, ska ingjuta hopp och kraft i dem som läser. Det är svårt att bli frisk, men det är möjligt. 

/Anna Ehn

Kontakta Författarcentrum Östs författarförmedling för att boka Anna som föreläsare