OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varför heter förlaget Juniperus?

Jag får ibland frågan varför Juniperus förlag heter just det. Och det finns det en förklaring till. Namnet är en hyllning till mina föräldrar. Juniperus betyder en(buske/släkte) på latin, och min mamma och pappa – med efternamnet Ehn – använde det i olika sammanhang. Till exempel hade de ett vackert exlibris skapat av ordet.

När min pappa gick bort för några år sedan och jag fick överta hans aktiebolag och omvandla det till bokförlag och litterär verksamhet, så kändes namnet givet. 

Självfallet finns ytterligare djup i detta. Nämligen att mitt förlag är inriktat på att ge ut litteratur och sprida kunskap om ätstörningar. 

Det är otroligt tufft att vara närstående till en person som är drabbad. Mina föräldrar var maktlösa och förtvivlade inför sjukdomens kraft. Idag kan jag se och förstå det, vilket jag inte kunde när jag var sjuk. Och jag är väldigt tacksam för att de stod pall och aldrig gav upp – och för att jag har haft just dem som föräldrar. 

Jag tror att pappa hade tyckt det var förbaskat bra att jag för vidare hans företag, nu med namnet Juniperus, och förvaltar vår gemensamma erfarenhet på ett positivt vis. Han hade gillat det.  

Bilden är tagen på Fårö 2016.